Na ruim twee jaar kwamen we terug op dezelfde plek. We bezochten townships ‘Overcome Heights’ en ‘Imizamo Yethu’ om de kinderdagverblijven Ark Angels Educare en Little Lambs Educare te bewonderen. Ondanks dat wij in de tussentijd zelf niet fysiek in Kaapstad aanwezig waren, zijn we er in gedachten talloze keren geweest. In Nederland werkten we hard, samen met de rest van het bestuur, om de bouw van de speelplaats bij Ark Angels Educare te kunnen realiseren en om een deel van de school fees van kinderen op Little Lambs Educare te kunnen financieren. Elke hield ons op de hoogte van de lokale ontwikkelingen in Zuid-Afrika en Steffie en Willem gingen er in 2018 op bezoek.

We bezochten eerst Ark Angels Educare. Het was fantastisch om er terug te zijn. Twee jaar na het idee om een nieuw gebouw voor het reeds bestaande kinderdagverblijf te bouwen, werd januari 2019 het kinderdagverblijf feestelijk geopend. De inspanningen van alle betrokkenen hebben vruchten afgeworpen!

Het gaf een overweldigend gevoel om het nieuwe kinderdagverblijf in te lopen. Alle kinderen waren uitbundig aan het spelen op de speelplaats, mogelijk gemaakt door Little Superheroes en onze sponsoren. Zeker binnen de hekken van het kinderdagverblijf voelden we ons veilig. Dit was een extreem contrast met hoe we ons twee jaar geleden voelden toen we de plek bezochten. Ons doel was om, met het mogelijk maken van de aanleg van de speelplaats, een plek te creëren waar kinderen veilig kunnen spelen en plezier kunnen hebben. Dat is hier duidelijk gelukt en dat maakt ons ongelooflijk blij en trots!

Ook het bezoek aan Little Lambs Educare was een feest. Het is zichtbaar dat dit kinderdagverblijf al jaren bestaat, het er goed uitziet en er met passie wordt gewerkt. Nadat wij met het schoolhoofd hadden gepraat, namen we de tijd om met een aantal kinderen te praten en ze wat beter te leren kennen. Toen Sandra tegen een van de meisjes zei dat ze haar vlechtjes prachtig vond, begonnen zij en een vriendinnetje haar haar te vlechten. Binnenkort willen we graag een paar van de kinderen aan je voorstellen!

Ondanks dat er door lokale projecten en initiatieven veel kinderen opgevangen kunnen worden, zie je in de township nog veel kinderen overdag op straat lopen. Het geeft een dubbel gevoel, enerzijds zijn we heel blij met de ontwikkelingen bij Ark Angels Educare, anderzijds blijven er nog veel kinderen over die niet in een veilige omgeving kunnen spelen en leren. Wederom werden we geïntroduceerd aan een welwillende bewoner van de township, het hoofd van een kinderdagverblijf op een steenworp afstand van Ark Angels Educare. Wij spreken voor het gemak steeds over ‘Overcome Heights’ als township, maar eigenlijk is het een ‘informal settlement’, dat betekent dat de mensen die er wonen niet officieel eigenaar zijn van het land waarop ze wonen (in tegenstelling tot de situatie in een township). De mensen hebben als het ware zelf intrede genomen in het leefgebied. Dit zorgt ervoor dat er soms ook onderling strijd is om land, zonder dat daar iets tegen gedaan kan worden (er geldt dan de kracht van de sterkste). Op de plek van het kinderdagverblijf van de vrouw die we ontmoetten, heeft dit recentelijk geleid tot inname van een deel van het land waarop het kinderdagverblijf ligt. Nu blijft er nog minder ruimte over voor de kinderen die er opgevangen worden. Het frustreerde ons enorm om te zien dat iemand die duidelijk een goede intentie heeft en probeert het beste te doen voor kinderen op een agressieve manier wordt tegengewerkt. Een andere NGO in het werkgebied (verantwoordelijk voor de aanmelding van kinderdagverblijven bij de regering) probeert in samenwerking met het hoofd van het kinderdagverblijf te kijken naar mogelijkheden om alsnog uit te breiden, zoals een gebouw met twee verdiepingen. We hopen in de toekomst meer te horen over de voortgang van dit project!

Ook ontmoetten we een bijzondere vrouw die 3D schilderijen van townships rondom Kaapstad verkoopt. We kochten er cadeaus. We raakten aan de praat met haar en zij vertelde ons dat de schilderijen worden gemaakt door een groep van zo’n 30 mensen die in dezelfde township wonen. Met het maken en verkopen van de kunst lukt het om te overleven. Ze vertelde dat wat te zien is op de schilderijen ook echt de situatie is waarin zij in township Khayelitsha leeft. Ze hoopt met hard werken een betere toekomst voor zichzelf en haar geliefden te kunnen creëren en te wonen in een gedegen huis. Ze vond het mooi om te horen dat wij ook townships bezochten, het gaf een gevoel van verbondenheid. Ze had soms ook klanten die alleen een item van haar kochten en nooit in een township waren geweest. Dat betreurde haar, want de townships zijn zo’n belangrijk deel van Zuid-Afrika. Dat zijn we met haar eens, juist in de townships broeit het met mooie initiatieven en creatieve, bijzondere mensen (zoals deze vrouw zelf). Voor vertrek kregen we schoenen van een collega van Sandra. Spiksplinternieuwe sportschoenen om weg te geven. De vrouw paste de schoenen en was er ontzettend dankbaar mee. De hele ontmoeting met deze bijzondere vrouw ontroerde ons.

We blikken terug op een mooie tijd. In 2016 verzonnen we in Kaapstad de naam van een nog op te richten stichting. Inmiddels zijn we ruim 2 jaar verder en bestaat Stichting Little Superheroes. We hebben we veel geleerd en ons als stichting ontwikkeld. We zijn blij met de resultaten tot nu toe en hopen nog aan veel meer mooie projecten te kunnen meewerken!

#

Comments are closed

Footer