Zuid-Afrikaanse kinderen in nood door lockdown

Voor velen van ons betekent een lockdown thuisblijven in een comfortabel huis, misschien zelfs met een tuin of een balkon waar je de zonnige uurtjes kunt doorbrengen. In Nederland hebben we zelfs nog flexibele regels, waardoor we ook nog eens de deur uit kunnen voor een blokje om.

Voor anderen betekent een lockdown met de hele familie opgesloten zitten in een metalen ‘shack’ van maximaal 5m x 7m, zonder stromend water en zonder eigen sanitaire voorzieningen. Een schrijnende situatie die zich helaas momenteel afspeelt in townships in (onder andere) Zuid-Afrika, waar zelfs het leger wordt ingezet om de mensen binnen te houden. Huiselijk geweld en kindermisbruik nemen in deze omstandigheden toe. Doordat de verkoop van alcohol en sigaretten in het land is verboden, neemt ook de illegale drugshandel toe, met alle gevolgen van dien.

Het sluiten van kinderdagverblijven en scholen

Door het sluiten van kinderdagverblijven kunnen kinderen niet worden opgevangen en komen de twee warme maaltijden, die de kinderen hier normaal gesproken dagelijks ontvangen, te vervallen. Gezinnen hebben hierdoor grote moeite om aan voldoende (gezond) eten te komen. Little Superheroes is nog altijd nauw betrokken bij twee kinderdagverblijven in townships in Zuid-Afrika, zoals Little Lambs in township Imizamo Yethu in Kaapstad. Vanwege de sluiting van de kinderdagverblijven is het doel nu om voedselpakketten in de townships te verspreiden in samenwerking met lokale organisaties.

Impact van het coronavirus

Zoals in de hele wereld, heeft de coronacrisis ook een enorme (economische) impact op de mensen in townships in Zuid-Afrika. Mensen verliezen banen en daarmee hun inkomen. Ouders kunnen hierdoor de school contributie voor hun kinderen niet meer betalen, waardoor de kinderdagverblijven en scholen hun inkomsten mislopen en moeite zullen hebben te blijven bestaan.

Help een familie in Zuid-Afrika

De (economische) impact kunnen wij niet tegengaan. Wel kunnen wij zorgen dat kinderen, die normaal gesproken dagelijks naar Little Lambs Educare gaan in township Imizamo Yethu, een voedselpakket krijgen. Om te beginnen worden er 300 voedselpakketten verspreid aan alle ouders van kinderen van Little Lambs Educare door de juffen van de klassen. Een voedselpakket voor een kind voor 2 weken kost €7,50. Help jij mee om kinderen gezonde maaltijden te geven? Doneer nu voor een voedselpakket!

Footer