Project NICU

Little Superheroes gaat vanaf 2019 een samenwerking aan met Stichting Vrienden Sengerema Hospital. Stichting Vrienden Sengerema Hospital is opgericht in 2011 en sindsdien verbonden aan het Sengerema Hospital. In samenwerking met de stichting zal Little Superheroes werken aan projecten voor betere zorg gericht op moeders en kinderen.

Het Sengerema Hospital

Het Sengerema Hospital, gelegen ten zuidwesten van het Victoriameer in Tanzania, werd opgericht in 1959. Het was de eerste echte voorziening voor gezondheidszorg in de regio. Sinds de oprichting heeft het ziekenhuis zich enorm ontwikkeld.

Project NICU

Er zijn ruim 12.000 bevallingen per jaar in het Sengerema Hospital en een babysterfte van tien keer zo hoog als in Nederland. Stichting Vrienden Sengerema Hospital en het ziekenhuis kregen het gezamenlijke idee om een couveuseafdeling te starten. Het idee werd al snel in de praktijk gebracht en in 2015 werd de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) in Sengerema officieel geopend. De opening van de NICU heeft geleid tot een daling van de babysterfte in 2017 met maar liefst 40%. Inmiddels worden jaarlijks meer dan 1300 kwetsbare baby’s opgenomen op de NICU. Om beter zicht te krijgen op de ontwikkeling van de overlevende baby’s is in 2018 een start gemaakt met een ontwikkelingspolikliniek.

Nederlandse medici (waaronder Milou van Ingen, physician assistent en projectleider van project NICU; Niek Versteegde, tropenarts en huisarts in opleiding; en een kinderarts-neonatoloog) reizen gemiddeld 2x/jaar af naar Tanzania om lokale artsen, verpleegkundigen en verloskundigen te trainen. De training stelt lokale medici in staat basis neonatale zorg te verlenen, alarmsymptomen te herkennen en indien nodig neonatale reanimatie uit te voeren. Door het trainen van lokale medici wordt toegewerkt naar een steeds grotere mate van zelfstandigheid.

Betrokkenheid Little Superheroes

Het doel is om in samenwerking met Stichting Vrienden Sengerema Hospital de NICU uit te breiden zodat meer kinderen opgevangen kunnen worden en van de nodige medische zorg kunnen worden voorzien. Daarnaast zal er worden gestreefd naar een verbetering van de moeder-kind zorg in het Sengerema Hospital. Sandra Zoetelief zal van 1 augustus t/m 1 oktober 2019 haar laatste coschap lopen in het Sengerema Hospital.

Footer