2009
2016
2017
2018
2019

2009

In 2009 gingen Piet Seinen en zijn vrouw Emmy op vakantie naar Zuid-Afrika. Tijdens hun reizen maakten Piet en Emmy graag contact met de plaatselijke bevolking. In Zuid-Afrika bezochten zij Imizamo Yethu, een township dichtbij Kaapstad.

Piet: “Het was een snikhete dag. We waren verbijsterd door de leefomstandigheden ter plekke. In de broeiende hitte waren mensen gehuisvest in containers en bouwvallige uit afbraakhout opgetrokken “homes”. Op een gegeven moment openden we een deur, en daarachter waren naar schatting een kleine 100 kinderen opgesloten. Een walm van urine en faeces kwam ons tegemoet. De kids werden “bewaakt” door een drietal tieners, die natte neuzen af poetsten en verder (goed voorstelbaar) redelijk apathisch tussen deze verwaarloosde kinderen in de moordende hitte probeerden te overleven. In de keuken van een ‘hulpcentrum’ zagen we de ratten wegglippen uit de broodzak die op het aanrecht lag…

Wel je moet van beton zijn, als je je niet aangesproken voelt om iets te doen. Hier startten onze inspanningen om te trachten leefomstandigheden te verbeteren. Donaties werden verricht, stichting Imizamo Yethu opgericht en de eerste projecten werden uitgevoerd.”

2016

Voorjaar van 2016

Sandra Zoetelief en Piet Seinen ontmoetten elkaar bij toeval op een congres in Amsterdam. De inmiddels 78 jarige Piet (17-4-1939) vertelde over stichting Imizamo Yethu en projecten in Zuid-Afrika die de stichting steunde. Piet werkte inmiddels al jaren samen met de Zwitserse Elke Zwicker die zich in Zuid-Afrika inzette om de projecten draaiende te houden. Om een lang verhaal kort te maken: Piet zocht opvolgers voor zijn goede werk.

November 2016

vertrokken Sandra en Sebastian van Lare voor een kleine 2 maanden naar het prachtige Zuid-Afrika. Zij genoten volop van al het moois dat het land te bieden heeft. Daarnaast wilden zij graag Elke ontmoeten en de door Imizamo Yethu gesteunde projecten bezoeken.

Al jaren is het Elke’s passie geweest om te vechten voor de rechten van kwetsbare kinderen en hun scholing.

In 2007, na meer dan 30 jaar in Zwitserland te hebben gewoond, besloten Hansruedi en Elke Zwicker terug te keren naar Kaapstad om van hun welverdiende pensioen in dit prachtige deel van de wereld te genieten.

Ze realiseerden zich niet hoeveel armoede de overhand had in de vele townships rond Kaapstad, totdat Elke een rondleiding maakte door Imizamo Yethu in Hout Bay, een buitenwijk op ongeveer 20 minuten van het stadscentrum. Deze sloppenwijk is begin jaren negentig ontstaan en huisvest ongeveer 35.000 voornamelijk, die leven onder de meest schokkende omstandigheden en in grote armoede.

Little Lambs Christian Daycare bleek een sprankje hoop in deze gruwelijke omgeving. Het werd opgericht in 1999 door Marlena en Johan van der Walt en richt zich op kansarme kinderen door hen van de straat te halen en op een liefdevolle en christelijke manier voor hen te zorgen en kleuteronderwijs aan te bieden. Elke besloot iets terug te geven aan de gemeenschap, door als vrijwilliger in de kinderopvang te werken en al snel hielp zij mee bij verschillende aspecten van het kinderdagverblijf.

In 2009 werd ze gevraagd om zich aan te sluiten bij de SEEDS Trust (Schooling, Education, Empowerment, Developments) waarvan Little Lambs een project is. Onder het toezicht van Elke werd het kinderdagverblijf ingrijpend gerenoveerd en biedt nu plaats aan 265 kinderen en heeft 23 personeelsleden in dienst.
Samen met haar vriendin Marlis Schaper benaderden ze verschillende buitenlandse zakelijke en particuliere sponsors voor de broodnodige financiële steun van Little Lambs.

Als een Trustee van SEEDS bezocht Elke ongeveer 2 jaar geleden Ark Angels Educare. De kinderen van haar huishoudelijke medewerker woonden in deze crèche bij in de informele nederzetting Overcome Heights / Seawinds in de zuidelijke buitenwijken van Kaapstad. Opnieuw was ze geschokt door de slechte levensomstandigheden, de hoge werkloosheid, de misdaad, alcohol- en drugsmisbruik die heerste onder de mensen die hier woonden.

Ark Angels Educare werd in 2015 opgericht door Pastor Prosper, die reageerde op de grote vraag naar kleuteronderwijs en kinderopvang in Overcome Heights. In de weekenden werd de golfijzeren hut, die de kerk herbergt, omgebouwd tot dagopvang voor tijdens de schooluren. Momenteel is de hut overvol, heeft het geen speeltuin en met een gebrek aan hygiëne en opslag en is het niet bevorderlijk voor het leren.
Om 80 kinderen te huisvesten, benaderden Marlis en Elke opnieuw verschillende bedrijven, privé-entiteiten en stichtingen om een ​​nieuw gebouw voor de kinderen van Ark Angels te sponsoren. Dankzij de vrijgevigheid van sponsors is het grootste deel van de benodigde financiering met succes verzameld. Fondsenwerving was de belangrijkste taak van Elke en er wordt nog alles aan gedaan om het openstaande saldo te verhogen voordat het bouwproces kan beginnen.

Gedurende de laatste twee jaar hebben dominee Prospers en Elke veel bereikt. Zijn taken omvatten de dagelijkse opvang en de spoedregistratie bij het Departement voor Sociale Ontwikkeling. Elke benaderde de verschillende ministeries voor hun steun, behandelde alle zaken met betrekking tot de planning van het nieuwe gebouw en deed er alles aan om mensen geïnteresseerd te krijgen. 

Elke’s grootste zorgen zijn altijd kinderen die in armoede leven, omdat ze extreem kwetsbaar, gediscrimineerd en geïsoleerd zijn in hun gemeenschap. Monetaire armoede hangt nauw samen met slechte gezondheid en welzijn, maar ook met beperkte toegang tot voeding, gezondheidszorg en een veilige omgeving, maar het ergste van alles is het gebrek aan kansen in het voorschools onderwijs.

Ark Angels Educare is een nieuwe mijlpaal in het beantwoorden van de grote vraag naar kleuteronderwijs en kinderopvang, alles onder het beschermheerschap van de SEEDS Trust.

December 2016

kwamen Sandra en Sebastian weer terug van hun reis uit Zuid-Afrika. De ontmoeting met Elke had veel indruk gemaakt. Al tijdens hun reis voelden Sandra en Sebastian dat zij graag een bijdrage wilden leveren aan de ontwikkeling van Ark Angels Educare in Zuid-Afrika. Zo is het idee ontstaan om Little Superheroes op te richten (in de voetsporen van Imizamo Yethu).

Stichting Little Superheroes wil zich inzetten voor kleine superhelden, kinderen, omdat ieder kind recht heeft op eten, drinken, opvang, onderwijs en een zo fijn mogelijke toekomst.

2017

Voorjaar van 2017

Sandra en Sebastian vroegen vrienden Steven, Steffie en Willem om deel te nemen in het bestuur. De drie waren razend enthousiast.

Mei 2017

Werden de statuten getekend en dat betekende de officiële oprichting van Stichting Little Superheroes. In samenwerking met Elke Zwicker (lokale partner) werd het eerste project van Little Superheroes bepaald: een speelplaats bij Ark Angels Educare in township de Overcome Heights. Een bankrekening werd geopend, op dat moment nog leeg.

Herfst 2017

Ging de website live, social media geactiveerd en werden de eerste online publicaties geplaatst. Al snel volgden de eerste donaties. In Zuid-Afrika werd het contract getekend voor de bouw van het nieuwe Ark Angels Educare, met als verwachte startdatum 1 maart 2018.

2018

Een jaar vol sponsorevenementen voor Little Superheroes: 100 holes voor het goede doel (het werden er 117), Koningsdag verkoop, De Nijmeegse Vierdaagse en De Papendorpse Run voor Little Superheroes, met een totale opbrengst van: €16.030. Daarnaast ontvingen we nog veel donaties buiten de evenementen om.

Januari 2018

Bezochten Steffie en Willem het oude Ark Angels Educare en de plek waar het nieuwe Ark Angels Educare gebouwd zou worden. Het was een inspirerende reis voor de twee bestuursleden.

December 2018

Werd de bouw van Ark Angels Educare volbracht, een mijlpaal! Door de geweldige opbrengst van de fondsenwerving kon ook worden bijgedragen aan school fees voor 10 kinderen op Little Lambs Educare voor heel 2018, zodat ook kinderen van ouders die dit niet konden betalen goed opgevangen konden worden. Ook zit er nog geld in de kas dat gebruikt kan worden voor het verbeteren van de daycares en het toewerken naar een grotere mate van zelfstandigheid.

2019

In 2019 ontstonden nieuwe kansen. Vanaf 2019 is Little Superheroes een samenwerking aangegaan met Stichting Vrienden Sengerema Hospital. In samenwerking met Stichting Vrienden Sengerema Hospital zal de couveuseafdeling (NICU) in het Sengerma Hospital worden uitgebreid, zodat meer kinderen een kans krijgen om te leven.

Om alle doelen te kunnen behalen werd ook in 2019 weer veel actie ondernomen om geld in te zamelen; Koningsdag verkoop, De Nijmeegse Vierdaagse en een kledingruil bij de Qfactory. Daarnaast ontving Little Superheroes nog veel grote en kleine bedragen buiten de evenementen om, waaronder een bedrag van maar liefst €9000 van het Apostolisch Genootschap. 

Januari 2019

Werd Ark Angels Educare echt in gebruik genomen en vonden wel honderd kinderen hun weg naar het kinderdagverblijf om te spelen en te leren.

Maart 2019

Brachten bestuursleden Sandra en Sebastian een bezoek aan het nieuwe Ark Angels Educare en het al bestaande Little Lambs Educare. Een geweldig moment om de speelplaats bij Ark Angels Educare in gebruik te zien. Het harde werken leverde een prachtig resultaat op. 

Juli – oktober 2019

Verbleven Sandra en Sebastian in Sengerema, Tanzania. Sandra liep haar laatste coschap in het Sengerema Hospital, waarna zij afstudeerde als arts. Sebastian ging met haar mee en werkte vrijwillig in het ziekenhuis als financial, om zo de kosten van het NICU project inzichtelijk te krijgen en daarnaast het lokale financiële hoofd van het ziekenhuis te ondersteunen. Tijdens hun verblijf in Sengerema werd voor Sandra en Sebastian nog duidelijker dat het toegankelijker maken en verbeteren van de gezondheidszorg in Tanzania een grote impact kan maken op de Tanzaniaanse bevolking. Terwijl Sandra & Sebastian in Tanzania verbleven, werkten Steffie, Steven en Axel in Nederland door om onder andere een leuke kledingruil te organiseren voor project NICU. 

November 2019

Brachten Sandra en Sebastian, samen met Hans en Nel, de ouders van Sandra (en tevens trouwe supporters vanaf het eerste uur), een bezoek aan kinderdagverblijven Little Lambs Educare en Ark Angels Educare in Zuid-Afrika, waar in totaal meer dan 300 kinderen worden opgevangen gedurende de dag. De kinderen worden hier voorbereid op het basisonderwijs, krijgen voedzame maaltijden en hebben de kans en ruimte om op een veilige manier te spelen en te leren.

Little Superheroes betaalde ook dit jaar school fees voor 10 kinderen voor een heel jaar, zodat meer kinderen een kans krijgen!

 

 

Footer