In deze blog lees je hoe Steffie en Willem hun reis hebben beleefd, en hoe zij diep onder de indruk waren van de dagopvang, vrijwilligers, onze partner Elke Zwicker en natuurlijk..de kinderen! <3

Door: Willem Vork & Steffie van Ooij

Tijdens onze reis door India, Nepal en Zuid-Afrika hebben we vaak gedacht aan de dag dat wij Elke Zwicker zouden ontmoeten. Elke zou ons de huidige Ark Angels Educare laten zien. Vrijdag 26 januari 2018 was het eindelijk zo ver!

Om 10:00 uur ‘s ochtends hadden we afgesproken met Elke. Zij vertelde ons in de auto al over de huidige situatie van de dagopvang. Bij aankomst in de township in de ‘Overcome Heights’ stond Pastoor Prosper ons op te wachten. Elke en Prosper zijn de drijvende krachten achter Ark Angels. Elke zorgt voor de financiering en Prosper zorgt voor de operationele zaken.

Prosper vertelde ons over de problemen in de township. Met de oprichting van Ark Angels Educare probeert hij kinderen in de township een goede start van hun leven te geven. De positieve energie die hij uitstraalde was erg inspirerend. Prosper vertelde ons dat hij Elke erg dankbaar is voor haar inzet voor Ark Angels.

Na het gesprek met Prosper werd het tijd om de dagopvang ook van binnen te bekijken. We vonden het zeer indrukwekkend en overweldigend om de dagopvang te bezoeken. Ondanks de vele foto’s die we hadden gezien, was het heel bijzonder om er zelf middenin te staan.

Op de dag van ons bezoek waren zo’n 60 kinderen opgevangen in het kleine gebouw (25m2). De kinderen waren ontzettend schattig en vonden ons (en onze camera) heel interessant. Nadat we de eerste foto’s hadden gemaakt zongen de kinderen een liedje voor ons. De kinderen waren heel energiek, maar luisterden ook goed naar de lerares. En wat een dansmoves hadden de kinderen! Daar kan Willem nog iets van leren…

Elke vertelde ons dat de kinderen ‘s ochtends om 08:00 uur worden gebracht. ‘s Ochtends wordt er veel gespeeld, in de middag wordt er vooral geslapen. Tussendoor wordt er twee keer warm gegeten. Dat is essentieel is voor de fysieke en mentale ontwikkeling van de kinderen. Rond 17:00 uur worden de kinderen weer opgehaald door hun familie.

Na het bezoek aan de huidige locatie van Ark Angels Educare werd het tijd om het stuk grond waar het nieuwe gebouw wordt gebouwd te bekijken. Toen we afscheid namen werden we uitgezwaaid door de kinderen en kregen we honderden handkusjes! Ook namen we afscheid van Prosper en kreeg Little Superheroes namens Ark Angels een prachtig schilderij cadeau als dank.

Niet ver van het huidige Ark Angels Educare, ligt een stuk grond met daar omheen een groot hek. In maart zal op dit stuk land gestart worden met de bouw van de nieuwe dagopvang. Het stuk grond is bijna klaar voor de start van het bouwproject. Er staat op dit moment alleen nog een elektriciteitspaal, die (als het goed is) snel zal worden verplaatst. Daarna kan de bouw beginnen. Dit soort zaken gaan in Zuid-Afrika echter anders dan in Nederland. In Nederland zou een belletje naar de gemeente volstaan, maar in Zuid-Afrika zijn er bij dit soort zaken veel onduidelijkheden en hobbels op de weg. Hierdoor duren veel dingen langer.
Toen we op weg waren naar het stuk land voor de nieuwe dagopvang, kwamen we twee van de vier ‘community leaders’ tegen. Zij zijn zeer invloedrijk in de township. Elke vertelde ons dat het dan ook zeer belangrijk is om deze leiders te betrekken bij de voortgang van de dagopvang.

De nieuwe dagopvang is een soort kant-en-klaar gebouw wat op een relatief eenvoudige manier kan worden verplaatst. De overheid in Zuid-Afrika zou namelijk ooit kunnen besluiten dat het stuk grond van de nieuwe dagopvang een ander bestemmingsplan moet hebben. Mocht dit het geval zijn kan het gebouw worden verplaatst naar een andere locatie. Door de constructie van het gebouw duurt de plaatsing maar 5 dagen. Hierna moet natuurlijk wel alles nog ingericht worden.

Aan het einde van deze inspirerende dag dronken wij een kop koffie met Elke. We hebben uitgebreid over haar leven in Zuid-Afrika en haar werkzaamheden in de townships gepraat. Elke is een hele lieve en intelligente vrouw, met een hele duidelijke visie. We hebben haar beloofd dat we hard aan de slag gaan met het binnenhalen van donaties voor de Little Superheroes’ Playground. Deze speelplaats zal in juni/juli worden aangelegd, dus hebben we nog een aantal maanden om het resterende bedrag op te halen!

Hopelijk kunnen wij snel het eindresultaat aanschouwen!

#

Comments are closed

Footer