Het regent baby’s! In het Sengerema Hospital zijn per jaar gemiddeld 11.000 bevallingen, evenveel als jaarlijks in heel Amsterdam. De babysterfte is in Tanzania tien keer zo hoog als in Nederland. Na de opening van de NICU in 2015 is de babysterfte in het Sengerema Hospital met 40% gedaald in 2017. Betere training van het personeel in de opvang van pasgeboren baby’s, de mogelijkheid om (prematuur geboren) baby’s op te warmen in een incubator (houten couveuse), de mogelijkheid om bloedsuiker controles uit te voeren, D10% (dextrose) en antibiotica te geven, het herkennen van danger signs en de mogelijkheid om respiratoire ondersteuning te geven middels CPAP of een zuurstof-neusbril hebben hier zeker aan bijgedragen. De NICU is voor Tanzaniaanse begrippen een ontwikkelde afdeling, toch is het in de verste verte niet te vergelijken met de Nederlandse standaarden. De afdeling enorm toe aan de uitbreiding die in het verschiet ligt.

Veel baby’s worden hier prematuur en/of heel klein (1.0-2.0 kg) geboren. Ook worden veel kinderen geboren met ernstige asfyxie (zuurstoftekort bij de geboorte). Dit komt onder andere doordat veel vrouwen geen gebruik maken van antenatale zorg, maar ook door gebrek aan kennis en ervaring van medisch personeel. Met name in de dispensaries en health clinics (kleine zorginstellingen) in de omgeving van het Sengerema Hospital zijn er weinig mogelijkheden in geval van nood tijdens de bevalling of bij de opvang van pasgeboren baby’s. Ziekte van de moeder tijdens de zwangerschap (zoals malaria, SOA’s, HIV, tuberculose) of een slechte voedingstoestand van de moeder kan leiden tot vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht of erger nog, het overlijden van de baby voor de geboorte (dat hier vaak voor komt).

Het Sengerema Hospital is een groot ziekenhuis waar, mede dankzij project NICU, personeel relatief goed geschoold is in de opvang van baby’s. De NICU biedt plaats voor de kleinste en ziekste kinderen. Dat zorgt voor een hoge aanloop van doorverwijzingen uit de dispensaries en health clinics, waar vaak basale zorg rondom de bevalling niet geboden kan worden. Met dat afgelegen wonen en de noodzaak om te reizen naar een kliniek kun je je voorstellen dat er heel wat baby’s onderweg geboren worden. Dat is hier dan ook een echt begrip. Er zijn voor de bevalling drie opties te noemen hier in het ziekenhuis: thuis geboren (1), in het ziekenhuis geboren (2) of onderweg geboren (3).

In de afgelopen weken zijn er veel baby’s overleden op de NICU. Zo was er een baby die in stuitligging werd geboren in een dispensary (kleine zorginstelling), dat leidde tot ernstig zuurstoftekort bij de geboorte. Hij werd doorverwezen naar de NICU, waar hij kwam te overlijden. Een andere moeder werd ook met haar pasgeboren baby doorverwezen naar de NICU, omdat de baby ademhalingsproblemen had na de geboorte. Toen ik de baby na aankomst in Sengerema onderzocht bleek zij al overleden te zijn. Dit zijn heftige situaties om mee te maken en ik vroeg me erg af wat er was gebeurd als er met de juiste middelen en expertise gehandeld had kunnen worden op het moment van de bevalling…

In algemene zin is soms moeilijk om te accepteren dat er hier in het ziekenhuis veel mensen overlijden aan vermijdbare dingen, ondanks dat ook hier sterftegevallen zijn die niet voorkomen hadden kunnen worden. Het komt regelmatig voor dat mensen (waaronder kinderen) overlijden door onder andere gebrek aan materialen, diagnostische mogelijkheden en medicijnen of doordat er in de hectiek iets wordt vergeten. Er zijn veel te weinig goed geschoolde artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis. Afgelopen week waren er bijvoorbeeld veel baby’s die zuurstof nodig hadden, maar er waren niet genoeg zuurstofmachines beschikbaar. Dan besef je hoe lastig het is dat je niet alle noodzakelijke middelen tot je beschikking hebt. Het voelt oneerlijk.

Er zijn gelukkig ook veel successen te vieren op de NICU. Zo is er een baby die, voordat ik in Sengerema was, werd geboren met een geboortegewicht van rond de 800 gram. Inmiddels gaat het goed met de baby en is het gewicht meer dan verdubbeld! De moeder had al vier miskramen gehad en dit was haar eerste levend – en veel te vroeg – geboren kind. Door de zorg die is geboden op de NICU heeft de baby een kans gekregen om te leven, een geschenk voor zowel moeder als kind. Dan zijn er nog de tientallen kinderen die dagelijks worden behandeld met antibiotica, waardoor zij infecties te boven kunnen komen en gezond weer met ontslag kunnen. Het is heerlijk om de dag door te brengen tussen deze prachtige baby’s.

Ik ben dankbaar dat ik met eigen ogen mag zien wat de resultaten zijn van de investering in de NICU door Stichting Vrienden Sengerema Hospital. Ondanks de dagelijkse uitdagingen, het moeten omgaan met de hoge werkdruk en hoge sterftecijfers, werkt het personeel zo goed als ze kan om de baby’s een eerlijke kans te geven. Ik ben trots dat we vanuit Little Superheroes de samenwerking zijn aangegaan met Stichting Vrienden Sengerema Hospital en hoop dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan betere zorg voor moeders en kinderen in Tanzania.

Comments are closed

Footer